Україна друга у світі за площею земель, контрольованих іноземними інвесторами

У вересні цього року, міжнародна ініціатива Land Matrix опублікувала аналітичний звіт “Підбиття підсумків глобальної «земельної лихоманки» – незначні вигоди, суттєві ризики для людей та довкілля” на основі зібраних даних про масштабні придбання земель по всьому світу.

Згідно з цим звітом, Україна знаходиться на 2-му місці серед країн світу за загальною площею земель, яку контролюють іноземні інвестори.

Ecoaction_ARIII_press release.png

Більше 3,3 млн гектар контролюють міжнародні інвестори в нашій країні. Вище за Україну знаходиться лише Індонезія, де контролюється понад 3,6 млн га. У п’ятірку лідерів рейтингу входят також Росія, Бразилія, Папуа-Нова Гвінея.

“Сільське господарство України, зокрема земля, дуже цікаве серед інвесторів, що підтверджується даними Land Matrix – 250 угод та 3,3 млн га сільськогосподарських земель контролюється іноземними компаніями.
Зазвичай вони ведуть інтенсивне сільське господарство, яке має негативні наслідки для довкілля. Мова про забруднення води, ґрунтів та зменшення біорізноманіття.  Концентрація земель може призвести до масштабної деградації земель, якщо не почати змінювати підходи та с/г практики вже зараз та посилювати екоконтроль за агровиробниками”, – говорить Михайло Амосов, керівник відділу екологізації промисловості ГО Екодія.

Даний звіт – вже третій звіт ініціативи Land Matrix, у якому здійснено критичну оцінку накопичення земель у країнах, що розвиваються, а також соціально-економічні та екологічні наслідки такого накопичення. Висновки спираються на фактичні матеріали із бази даних Land Matrix, а також публікації, з метою аналізу та кращого розуміння комплексного впливу концентрації земель.

Головне з цього звіту українською мовою можна прочитати тут.

Нагадаємо, що раніше Екодія публікувала дослідження “Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство та довкілля в Україні”. Згідно з ним, більше 40% всіх с/г земель України можуть втратити родючість.

Оригінал статті можна прочитати тут.


Follow us
© 2024 The Land Matrix | All rights reserved