Профіль країни: Україна

З 60 мільйонів гектарів (га) усієї території України 55 % є ріллею, що є найвищим показником в Європі. Загалом сільськогосподарські угіддя займають більше 70% території країни. Наявність величезних земельних ресурсів очікувано спричинила бурхливу дискусію стосовно того, як мають виглядати земельні відносини після розпаду Радянського Союзу. За часів Радянського Союзу земля належала державі або перебувала у комунальній власності. Тому у процесі земельної реформи, під час розформування колгоспів, мільйони українських селян отримали у власність земельні ділянки (у середньому по 4 га).

З початку земельної реформи в Україні, одним із найбільш суперечливих питань став мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що діє майже два десятиріччя починаючи з 2001 року. Незважаючи на те, що метою введення мораторію було запобігти зосередженню землі у руках невеликої кількості власників чи землекористувачів, насправді саме так і сталося. У результаті впровадження мораторію, власники землі втратили можливість продавати її, а тому оренда стала єдиним законним способом отримати землю у користування. Згодом інвестори зрозуміли, що можуть обійти мораторій на продаж землі за допомогою укладення сотень тисяч договорів оренди.

У свою чергу деякі власники земельних ділянок, часто були змушені здавати свою землю в оренду через брак коштів і фізичну недоступність земельних ділянок для ведення особистого господарства. Відтак тисячі земельних ділянок поступово зосередилися під контролем аграрних компаній, деякі з яких згодом стали агрохолдингами. У цьому профілі представлено дані ініціативи Land Matrix щодо отримання землі під контроль в Україні, які завантажені з веб-сайту з використанням регіональних фільтрів. Дані включають угоди ініційовані іноземними інвесторами для ведення сільського господарства. Національні інвестори й угоди з видобутку корисних копалин виключені.

Агрохолдинги й інші потужні агрокомпанії змогли скористатися політичними зв'язками та доступом до дешевого фінансування від міжнародних фінансових установ, щоб отримати доступ до землі та контроль над ними. У той самий час дозволи Антимонопольного комітету України дали можливість компаніям зі сталою фінансовою підтримкою купувати цілі сільськогосподарські підприємства з орендованою землею й іншими активами. У кінцевому рахунку це призвело до одного з найбільш різких збільшень концентрації земель в історії України.

Верховна Рада України остаточно скасувала мораторій на продаж землі 31 березня 2020 року. Безсумнівно відкриття ринку землі матиме суттєвий вплив на великомасштабні придбання землі в Україні.

У цьому профілі представлено дані ініціативи Land Matrix щодо отримання землі під контроль в Україні, які завантажені з веб-сайту з використанням регіональних фільтрів. Дані включають угоди ініційовані іноземними інвесторами для ведення сільського господарства. Національні інвестори й угоди з видобутку корисних копалин виключені.

Завантажте публікацію тут.


Concluded deals in Ukraine_map-UKR.png


Follow us
© 2024 The Land Matrix | All rights reserved